BISERICA ,,SFÂNTUL NICOLAE’’
DORHOI, JUDEŢUL BOTOŞANI
Profesor Adrian Şulic
Grup Şcolar ,,Regina Maria’’, Dorohoi, Botoşani
Prima mențiune documentară a oraşului Dorohoi datează din 6 octombrie 1407. Când boierii moldoveni reînnoiesc în oraşul Liov omagiul prestat de Alexandru cel Bun în 1404 regelui Poloniei, fiind semnat de 27 de boieri printre care se afla și Mihail Dorohoianul. La 8 octombrie 1408, Dorohoiul este menționat ca punct vamal pentru negustorii care exportau cai la Camenița. Numele lui Mihail Dorohoianul apare în documentele tîrgului timp de 27 de ani, între 1407 și 1434. Gh. Ghibănescu îl consideră întemeietorul activității administrative la Dorohoi.
În 1495, Ștefan cel Mare zidește aici biserica Sf. Nicolae. Deşi restaurată de mai multe ori, lacaşul şi-a pastrat totuşi forma iniţială. Are un plan triconic cu turla pe pronaos, specific stilului moldovenesc al vremii. Este o biserică de dimensiuni mari (23,75 m lungime, 9,55 m laţime), construită în stil moldovenesc şi avand o decoratie exterioara bogată, presarată cu elemente bizantine. Biserica are una din cele mai bogate şi frumoase decoraţii exterioare, realizată din caramidă smaltuită de diferite culori cu elemente specifice stilului bizantin. Sub cornişă se afla un brâu masiv de discuri smalţuite, alternate de şiruri de cărămidă roşie.
Faţadele sunt decorate cu arcade oarbe, firide şi ocniţe. Un aspect interesant în realizarea decoraţiunilor îl reprezintă utilizarea ceramicii smălţuite cu elemente gotice.
Pisania, prinsă în peretele din faţa, langă uşa adevereşte că zidaria a fost terminată ,, … în anul 7003(1495), luna octombrie 18, iar de la domnie al 39-lea curgător.”
Zidurile au fost realizate din gresie cenuşie, iar colţurile şi contrafronturile din piatră de talie.
În interior, biserica este împarţita în doua parţi printr-un zid cu intrare boltită la mijloc.
Pictura realizată în perioada 1522-1525 (în timpul lui Ştefăniţă Vodă), este deosebit de valoroasă, pastrându-se în mare măsură şi astăzi. În interior tabloul votiv al ctitorului şi a familiei sale, este pictat în fresca. Pe pereţii naosului sunt reprezentate Patimile lui Iisus, între care se remarcă "Rastignirea", pictată în spirit monumental, caracterizat prin simplitatea sa. Este o compozitie simplă dar plină de dramatism. Iisus este asitat numai de Maria şi de Ioan,care ţine mâna dreaptă la obraz. Doi îngeri zboara deasupra crucii. Sentimentele sunt interiorizate,atitudinile concentrate,mişcarea redusă la esenţial.
Catepeteasma datează din 1795 iar clopotniţa din 1868.
Biserica a fost restaurată în perioada 1896-1921, în genul celei din Harlau şi Iaşi, adică frumoasă dar fară nici o legatură cu vremurile lui Ştefan. Dar, se pare, forma sa iniţială a fost pastrată intactă. De asemenea, interiorul a ramas intact, de o deosebită valoare este pictura realizată în perioada 1522-1525 la porunca lui Ştefăniţa Vodă, care se pastrează în mare masură şi astăzi, având nevoie de o curăţare şi de protecţie.
În ultimii ani, Biserica domnească a intrat într-un proces de reconsolidare, acoperişul recăpătând forma iniţială dupa terminarea lucrărilor în 2009. În perioada ce urmează vor fi demarate lucrări la clopotniţă şi va fi restaurată pictura interioară.
Bibliografie:
www.wikipedia.ro
www.hoinari.ro
Istoria Românilor, Editura Cultura fără frontiere, Iaşi, 1996
Gh. Amarandei, Dorohoiul istoric si cultural, Editura Quadrat, Botoşani,1999
Gh. Ghibănescu, Dorohoiul. Studiu şi documente, Iaşi, 1924
|