Choose your screen resolution: Auto adjust 800x600 1024x768


Flori de primavara in legende -1
Sâmbătă, 20 Martie 2010 11:20

Legenda ghiocelului

 

A fost odata o razã de soare - era chiar fata cea mai micã si rãsfãtatã a astrului luminos.

Şi tocmai pentru cã era cea mai micã si mai rãsfãtatã, tatãl ei o lãsa sã zburde pe unde îi dorea inima.

Şi iatã cã, într-o bunã zi, raza de soare a hotãrât sã se plimbe într-o grãdinã. Acolo era Raiul pe pãmânt, nu altceva: flori care mai de care mai colorate si mai parfumate se unduiau sub adierea blândã a vânticelului cald de primãvarã!

- Ce-ar fi sã aleg eu o floare frumoasã, pe care sã mi-o prind în pãr? a spus raza de soare. ªi, repezitã cum era, s-a nãpustit asupra grãdinii, a cules o floare si s-a înãltat din nou în vãzduh.

Toate florile din grãdinã au privit mirate cãtre cer si au început sã murmure:

- Ati vãzut-o? Era frumoasã? Avea rochie de aur? Ce floare o fi ales printesa?

- Cu sigurantã ca a cules un trandafir, a spus un trandafir mare, catifelat si rosu, pe care boabele de rouã strãluceau ca diamantele în soare.

 

- Ba, eu cred cã a fost una dintre noi, a murmurat o lalea galbenã, iar suratele ei dãdeau din capete încântate.

- Nici vorbã de asa ceva! Le-a retezat-o un crin mândru. A fost unul dintre fratii mei. Nu vedeti ce frumosi si parfumati suntem?

Pânã si o violetã micã, dar într-adevãr splendidã, a sustinut cã raza de soare culesese o violetã, si nu altceva.

Numai într-un colt cineva plângea. Era un ghiocel mic si firav, a cãrui coditã fusese ruptã de trena rochiei de aur a printesei.

Cum raza de soare nu era departe, l-a auzit si i-a pãrut tare rãu. ªi a rostogolit pe obrajii ei de aur o lacrimã ca o perlã, care a cãzut pe codita cea ruptã a ghiocelului, vindecând-o pe datã.

Dar nu a fost numai atât. Printesa-razã de soare a venit lângã ghiocel si i-a spus asa:

- Biatã floricicã firavã, îmi pare tare rãu cã te-am fãcut sã suferi! Ce dorintã vrei sã-ti îndeplinesc pentru a-mi repara greseala?

- Nu vreau nimic, a rãspuns ghiocelul, lãsându-si frumosul cãpusor în jos.

- Nu vrei frumusetea trandafirului, parfumul crinului, strãlucirea lalelei? a insistat raza de soare.

- Bine, a încuviintat ghiocelul. Dacã vrei într-adevãr sã-mi faci un dar, dã-mi voie sã rãsar primul dintre toate florile, de sub zãpada rece, primãvara.

Şi chiar asa a fost. Raza de soare l-a sãrutat pe ghiocel si vraja a fost fãcutã. Apoi a dispãrut în înaltul cerului, de unde venise. De atunci, ghiocelul este prima floare care ne zâmbeste dintre peticele de zãpadã, în fiecare primãvarã, si toatã lumea stie cã vremea cea urâtã este pe sfârsite ...

 


 

 

Legenda lalelei

 

Conform unei legende persiene, un tânãr pe nume Farhad se îndrãgostise de frumoasa Shirin. Ajungând la el vestea cã iubita i-a fost ucisã, Farhad si-a încãlecat calul favorit si a pornit în goanã cãtre Shirin, dar s-a prabusit de pe o stâncã si si-a gãsit moartea. Din fiecare picaturã a sângelui sãu scursã în pãmânt a rãsãrit apoi câteo lalea purpurie, simbol al dragostei perfecte sau pasionale.

 

 Lalea

 

 

Legenda narcisei

 

O legendã a vechilor greci aratã cã narcisa ar fi apãrut la moartea lui Narcis, un tânãr singuratic, cãruia îi plãcea sã se plimbe zile întregi prin pãduri si pe câmpii.

Fiind si foarte frumos, se spune cã s-ar fi indragostit de el multe nimfe, dar nici una din ele nu putea spera cã dragostea îi va fi împãrtãsitã, pentru cã Narcis nici mãcar nu le remarcase.

Se spune chiar cã una dintre nimfe, pe nume Echo, a si murit din dragoste, lãsând în urma ei numai vocea; chiar si asa, ea îl urma pe Narcis peste tot si repeta toate cuvintele lui (astfel a apãrut ecoul).

Zeita Nemesis (rãzbunarea), vãzând cruda lui indiferentã în fata dragostei nimfelor, a hotãrât sã îi dea o pedeapsã exemplarã: i-a prezis sã nu iubeascã pe nimeni niciodatã, ci sã se îndrãgosteascã de el însusi si, astfel, sã îsi gãseascã moartea. Nu peste mult timp, plimbându-se prin pãdure si ajungând lângã un lac, Narcis si-a zãrit propriul chip în oglinda apei. Vrând sã îmbrãtiseze chipul deosebit de frumos din apã, Narcis a cãzut în adâncuri si s-a înecat. Nimfele au venit sã îl plângã si l-au transformat într-o floare galbenã, care sã le aminteascã mereu de iubitul lor.

Se zice cã de aceea narcisa îsi tine mereu capul în jos, pentru cã îl imita.

 


 

 

Legenda zambilei

 

Legenda spune cã Hyacinthus (care în greacã înseamnã nestemat, giuvaier) fiul lui Amyclos, regele Spartei, era un tânãr de o frumusete rarã, tovarãsul preferat al lui Apollo si cã era iubit de cãtre Zephyr, Vântul de Vest.

Într-o bunã zi , când Apollo si Hyacinthus se întreceau în aruncarea discului, Zephyr, care privea de departe competitia, a devenit extrem de gelos, datoritã frumusetii si tineretii lui Hyacinthus.

Atunci, când a venit rândul lui Apollo sã arunce discul, Zephyr l-a deviat cu o suflare în capul lui Hyacinthus. Îngrozit, Apollo a încercat sã opreascã sângele care se scurgea din rana prietenului sãu. Era ,însã, prea târziu, iar atunci, când Hyacinthus a murit, sângele sãu vãrsat pe pãmânt s-a transformat într-o floare care îi poartã numele pânã în ziua de azi. Apollo a asezat trupul tovarãsului sãu pe bolta cereascã, sub forma unei constelatii.

De aceea, zambila poartã si denumirea de hyacint.

 

 

 

Legenda brândusei

 

Legenda spune cã Brândusa era fata cea mai micã a împãratului Florilor. Pe vremea când trãia Brândusa, împãrãtia ei era condusã de un zmeu, care în fiecare an sacrifica câte unul dintre bãrbatii din împãrãtie.

Când a împlinit 20 de ani, aceasta s-a cãsãtorit cu un print, pe care îl iubea nespus de mult. La numai o zi de la nunta lor, printul a fost rãpit de zmeu si dus în castelul acestuia spre a fi sacrificat.

În ciuda insistentelor tatãlui ei, Brândusa a refuzat sã lase salvarea sotului ei pe mâna armatei tatalui ei si a pornit singurã în cãutarea zmeului si a bãrbatului ei.

Întâlnind zmeul, aceasta l-a provoacat la luptã în sãbii si palose, reusind pânã la urmã, dupã sapte zile si sapte nopti sã îl ucidã pe acesta si sã îsi salveze iubitul.

 

 

 


Articole asemanatoare mai vechi:

Ultima actualizare în Miercuri, 26 Ianuarie 2011 16:13
 

Revista cu ISSN

Rolul aplicatiilor practice la orele de …

Rolul aplicAŢiilor practice la orele de matematică Studiu de specialitate   Profesor Simona Bucurenciu Liceul Tehnologic „Gh. M. Costin”, Constanța   Aplicațiile practice ale matematicii sunt aproape absente în predarea acestei materii. Ca urmare a apărut...

Read more

Asociatia Profesorilor din Romania

"Cu cât mai mult traiesc, cu atât mai bine îmi dau seama de cât de puternic si important este impactul atitudinii asupra vietii. Pentru mine, atitudinea este mai importantã decât...

Read more

Specializari invatamantul special

   ANEXA Nr. 12   la metodologie   SPECIALIZARI care confera dreptul de a ocupa posturi didactice/catedre in invatamantul special, fara sa mai fie necesar un stagiu atestat de pregatire teoretica si practica...

Read more

Points of view on using course books aut…

Points of view on using course books authentic materials

POINTS OF VIEW ON USING COURSE BOOKS, AUTHENTIC MATERIALS Autor: Prof. Felherț Monica, Gradul Didactic I Liceul Tehnologic Nr.1 Salonta, Bihor The books seem to appeal both to the teacher...

Read more

Legaturile functionale dintre profesor e…

LEGĂTURILE FUNCȚIONALE DINTRE ROFESOR, ELEV ȘI PĂRINTE Prof. Comănescu Marghioala Colegiul Agricol ,,Dr. C. Angelescu” Buzău Rolul conducător în procesul de educație îl are fără îndoială școala, dar în calitatea sa...

Read more

Studiu privind impactul divortului asupr…

STUDIU PRIVIND IMPACTUL DIVORTULUI ASUPRA COPIILOR   Andone Crenguța - profesor Colegiul Tehnic de Transporturi Brașov   Divorțul își pune amprenta asupra copilului de orice vârstă, consecințele materializându-se la nivel emoțional, comportamental, intelectual și...

Read more

Efectul Prometeu si deficientele unei cu…

EFECTUL PROMETEU ŞI DEFICIENŢELE UNEI CULTURI POPULARE   Prof. Maghiar Adina S08 „Arany Janos”, Salonta               În lumea istorică există o ortogeneză a culturilor care se constituie într-o teorie a culturilor şi care...

Read more

Fisa de evaluare a activitatii didactice…

Fişă de evaluare a activităţii didactice în inspecţia curentă/specială pentru acordarea gradului didactic I   Vezi noua fişă de evaluare a activităţii didactice în cadrul inspecţiei curente/speciale pentru acordarea gradului didactic II. Această...

Read more