Choose your screen resolution: Auto adjust 800x600 1024x768


Legenda Iepurasului de Paste
Luni, 29 Martie 2010 07:35

            Dacă de Crăciun cadourile ne sunt aduse de Moşul cel darnic, tradiţia spune că cel ce vine încărcat cu daruri de Paşte este iepuraşul. Cum s-a ajuns la acest obicei? Care dintre noi nu ne-am întrebat de unde a apărut povestea iepuraşului de Paşte?

Sunt mai multe legende. Tradiţia spune că denumirea Sărbatorii Pascale vine de la zeiţa saxonă Eostre care a fost zeiţa Lunii. Deoarece în foarte multe culturi iepuraşii sunt în strânsă legătură cu Luna, zeiţa Eostre a fost simbolizată prin iepuraşi şi totodată asociată şi cu fertilitatea.

Se spune că această zeiţă iubea nespus de mult toate vietăţile pământului. Într-o zi, ea a găsit o pasăre rănită, gata să moară. Tare s-a mai întristat zeiţa! Dacă ar fi avut puteri tămăduitoare, ar fi vindecat-o pe loc. A îngrijit această pasăre cum s-a priceput ea mai bine. În fiecare zi îi spăla rănile şi îi dădea să mănânce din mâncarea zeilor. Şi, minune, după un timp, pasărea a început să prindă puteri. Zeiţa s-a bucurat nespus.

După alte câteva zile pasărea era complet refăcută. Atunci zeiţa a luat-o şi a aruncat-o spre cer. Dar pasărea a căzut la picioarele zeiţei, pentru că nu mai putea să zboare. Fusese salvată, dar o aşteptau alte primejdii: animalele înfometate ale pădurii.

Zeiţa a înteles acest lucru şi a transformat pasărea în iepuroaică. Nu mai putea zbura, în schimb se putea salva alergând foarte repede.

Iepuroaica şi-a păstrat însă obiceiul de a face ouă, pe care i le dăruia zeiţei drept mulţumire că i-a salvat viaţa. Deci, iepuraşul este cel ce aduce cadouri copiilor cuminţi şi care fac fapte bune.

Povestea iepuraşului care aduce ouă de Paşte vine de fapt din Germania. Copiii cred că dacă au fost buni, cuminţi, Iepurele Magic, Oschter Haws, le va aduce un coş plin cu ouă de ciocolată, cu ouă colorate.

Legenda este de origine păgână, iar tradiţia iepuraşului care aduce ouă şi cadouri a apărut mai întâi în Germania, în jurul anului 1500. Această tradiţie s-a răspândit repede şi în celelalte ţări europene (mai ales în Franţa, Belgia, Olanda), dar a trecut şi oceanul, ajungând până în America.

Deşi nu este un animal prea impresionant, fricosul iepuraş este un mesager sacru al divinităţii în multe culturi. Iată că în îndepărtata Chină, legendele spun că iepurele este o creatură venită de pe Luna, unde se ocupa cu măcinarea orezului, care reprezintă esenţa vieţii.

Şi la budişti între iepure şi Lună există o legătură. Legenda spune că, neavînd ce ofrandă să-i aducă zeiţei Indra, iepurele s-a gătit pe sine însuşi în focul sacru şi, ca rasplată pentru curajul său, a fost aşezat pe Lună.

În America, la triburile vechi, exista o legendă în care se povesteşte cum a adus iepurele focul şi l-a dăruit oamenilor. În zilele noastre iepuraşul ascunde ouăle roşii, iar copii trebuie să le găsească. Este o adevărată întrecere, cine găseşte mai multe ouă.

În multe alte ţări iepurele este simbolul fertilităţii, al înnoirii şi al bogăţiei.

Cunoscut ca unul dintre cele mai prolifice animale, iepurele simboliza viaţa nouă care renaşte primăvara.

Pe la începutul anului 1800 au fost fabricaţi primii Iepuraşii de Paşte din aluat şi zahăr. Iepuraşul de Paşte a fost adus în folclor de către imigranţii germani, care au sosit în România în secolul al XV-lea. În acea perioadă, Iepuraşul de Paşte şi Moş Crăciun erau personajele preferate ale copiilor. Micuţii credeau că Iepuraşul avea să le aducă multe ouă colorate, dacă au fost cuminţi în timpul anului. Tot tradiţia spune că la început o femeie care iubea foarte mult copiii ascundea coşuleţe pline cu ouă, astfel încât ei să le găsească foarte uşor. Simbolurile Paştelui sunt, aşa cum toţi ştim, iepuraşii şi ouăle roşii, simboluri împrumutate din vechi ritualuri precreştine. Ele nu au nimic de-a face cu povestea biblică a morţii şi Învierii lui Iisus. Ele doar marchează venirea primăverii şi reapariţia vegetaţiei, precum şi fertilitatea. Şi în zilele noastre, Iepuraşul de Paşte este aşteptat cu nerăbdare de micuţi. Copiii care au fost cuminţi primesc ouă de ciocolată sau diferite daruri. Fiecare popor are o altă viziune referitor la iepuraşul „Urecheat”, dar până la urmă el este doar un mit care nu trebuie uitat, mai ales de către copii.


 


Articole asemanatoare mai vechi:

Ultima actualizare în Miercuri, 26 Ianuarie 2011 16:12
 

Revista cu ISSN

Curs ejournalism educational collaborati…

DISEMINARE CURS - eJOURNALISM 2.0 – EDUCATIONAL COLLABORATION ACROSS BORDERS USING WEB BASED TOOLS   Alexie Cristina, Prof. limba franceză, Colegiul Tehnic Ion Mincu, Slatina/ Șc. cu cls. I-VIII, Slătioara     În perioada 10-16...

Read more

Evaluarea rezultatelor scolare. Metoda c…

EVALUAREA REZULTATELOR ŞCOLARE METODA CUBULUI   Inst. DOBREA MONICA Şcoala cu cls. I-VIII „Înv. N. Pâslaru” Casin   Se pot folosi metode moderne chiar si în tratarea marilor teme din pedagogie....

Read more

Studiul privind selectia pregatirea si c…

STUDIUL PRIVIND SELECŢIA, PREGĂTIREA ŞI CONDUCEREA UNEI ECHIPE REPREZENTATIVE DE FOTBAL ÎN ŞCOALA GIMNAZIALĂ Profesor HATOS VASILE Şcoala Gimnazială ,,Gheorghe Munteanu,, Poiana Blenchii, Jud. Sălaj Mişcarea sportivă din ţara noastră...

Read more

Copilaria si jocul Contributia scolii la…

COPILĂRIA ŞI JOCUL - CONTRIBUŢIA ŞCOLII LA DEZVOLTAREA PROFILULUI MORAL AL ELEVULUI Trifan Luminiţa, profesor învăţământ primar, Şcoala Gimnazială “Elena Văcărescu”, Bucureşti Prin materialul de mai jos  încerc să ...

Read more

Fisa de evaluare a activitatii didactice…

Fişă de evaluare a activităţii didactice în inspecţia curentă/specială pentru acordarea gradului didactic I   Vezi noua fişă de evaluare a activităţii didactice în cadrul inspecţiei curente/speciale pentru acordarea gradului didactic II. Această...

Read more

Ghid de evaluare a activitatii didactice

Ghid de evaluare a activităţii didactice I. PLANIFICARE – PROIECTARE 1. Modul de întocmire a planificărilor: - structura - esalonarea adecvată a materiei pe întregul an - concordanţa cu cerinţele programelor - integrarea în...

Read more

Literary devices_the vane sisters_Vladim…

LITERARY DEVICES IN “THE VANE SISTERS”, BY VLADIMIR NABOKOV Huniadi Lorina Manuela Colegiul Economic “Emanuil Gojdu” Hunedoara Nabokov’s short story ‘The Vane Sisters’ (March 1951)...

Read more

Comunicarea eficienta dintre profesor si…

COMUNICAREA EFICIENTĂ DINTRE PROFESOR ȘI ELEV            Profesor psihopedagog Ștefănescu Adreana                                      Centrul de Resurse și  Asistență Educațională ”Speranța” Timișoara               Comunicarea eficientă dintre profesor și elev presupune existența unor relații de ...

Read more