Dacă de Crăciun cadourile ne sunt aduse de Moşul cel darnic, tradiţia spune că cel ce vine încărcat cu daruri de Paşte este iepuraşul. Cum s-a ajuns la acest obicei? Care dintre noi nu ne-am întrebat de unde a apărut povestea iepuraşului de Paşte?
Sunt mai multe legende. Tradiţia spune că denumirea Sărbatorii Pascale vine de la zeiţa saxonă Eostre care a fost zeiţa Lunii. Deoarece în foarte multe culturi iepuraşii sunt în strânsă legătură cu Luna, zeiţa Eostre a fost simbolizată prin iepuraşi şi totodată asociată şi cu fertilitatea.
Se spune că această zeiţă iubea nespus de mult toate vietăţile pământului. Într-o zi, ea a găsit o pasăre rănită, gata să moară. Tare s-a mai întristat zeiţa! Dacă ar fi avut puteri tămăduitoare, ar fi vindecat-o pe loc. A îngrijit această pasăre cum s-a priceput ea mai bine. În fiecare zi îi spăla rănile şi îi dădea să mănânce din mâncarea zeilor. Şi, minune, după un timp, pasărea a început să prindă puteri. Zeiţa s-a bucurat nespus.
După alte câteva zile pasărea era complet refăcută. Atunci zeiţa a luat-o şi a aruncat-o spre cer. Dar pasărea a căzut la picioarele zeiţei, pentru că nu mai putea să zboare. Fusese salvată, dar o aşteptau alte primejdii: animalele înfometate ale pădurii.
Zeiţa a înteles acest lucru şi a transformat pasărea în iepuroaică. Nu mai putea zbura, în schimb se putea salva alergând foarte repede.
Iepuroaica şi-a păstrat însă obiceiul de a face ouă, pe care i le dăruia zeiţei drept mulţumire că i-a salvat viaţa. Deci, iepuraşul este cel ce aduce cadouri copiilor cuminţi şi care fac fapte bune.
Povestea iepuraşului care aduce ouă de Paşte vine de fapt din Germania. Copiii cred că dacă au fost buni, cuminţi, Iepurele Magic, Oschter Haws, le va aduce un coş plin cu ouă de ciocolată, cu ouă colorate.
Legenda este de origine păgână, iar tradiţia iepuraşului care aduce ouă şi cadouri a apărut mai întâi în Germania, în jurul anului 1500. Această tradiţie s-a răspândit repede şi în celelalte ţări europene (mai ales în Franţa, Belgia, Olanda), dar a trecut şi oceanul, ajungând până în America.
Deşi nu este un animal prea impresionant, fricosul iepuraş este un mesager sacru al divinităţii în multe culturi. Iată că în îndepărtata Chină, legendele spun că iepurele este o creatură venită de pe Luna, unde se ocupa cu măcinarea orezului, care reprezintă esenţa vieţii.
Şi la budişti între iepure şi Lună există o legătură. Legenda spune că, neavînd ce ofrandă să-i aducă zeiţei Indra, iepurele s-a gătit pe sine însuşi în focul sacru şi, ca rasplată pentru curajul său, a fost aşezat pe Lună.
În America, la triburile vechi, exista o legendă în care se povesteşte cum a adus iepurele focul şi l-a dăruit oamenilor. În zilele noastre iepuraşul ascunde ouăle roşii, iar copii trebuie să le găsească. Este o adevărată întrecere, cine găseşte mai multe ouă.
În multe alte ţări iepurele este simbolul fertilităţii, al înnoirii şi al bogăţiei.
Cunoscut ca unul dintre cele mai prolifice animale, iepurele simboliza viaţa nouă care renaşte primăvara.
Pe la începutul anului 1800 au fost fabricaţi primii Iepuraşii de Paşte din aluat şi zahăr. Iepuraşul de Paşte a fost adus în folclor de către imigranţii germani, care au sosit în România în secolul al XV-lea. În acea perioadă, Iepuraşul de Paşte şi Moş Crăciun erau personajele preferate ale copiilor. Micuţii credeau că Iepuraşul avea să le aducă multe ouă colorate, dacă au fost cuminţi în timpul anului. Tot tradiţia spune că la început o femeie care iubea foarte mult copiii ascundea coşuleţe pline cu ouă, astfel încât ei să le găsească foarte uşor. Simbolurile Paştelui sunt, aşa cum toţi ştim, iepuraşii şi ouăle roşii, simboluri împrumutate din vechi ritualuri precreştine. Ele nu au nimic de-a face cu povestea biblică a morţii şi Învierii lui Iisus. Ele doar marchează venirea primăverii şi reapariţia vegetaţiei, precum şi fertilitatea. Şi în zilele noastre, Iepuraşul de Paşte este aşteptat cu nerăbdare de micuţi. Copiii care au fost cuminţi primesc ouă de ciocolată sau diferite daruri. Fiecare popor are o altă viziune referitor la iepuraşul „Urecheat”, dar până la urmă el este doar un mit care nu trebuie uitat, mai ales de către copii.
Articole asemanatoare mai vechi:
|