Choose your screen resolution: Auto adjust 800x600 1024x768


Modalitati de realizare a site+urilor
Scris de mihaiela lazar   
Miercuri, 08 Martie 2017 21:28

MODALITĂȚI DE REALIZARE A SITE-URILOR

Prof. Lepădatu Daniel Ionuț

Colegiul Economic „Ion Ghica”, Brăila

Un website este un instrument online cu ajutorul căruia îți poti expune ideile, dezvolta afacerile, sau dacă este foarte vizitat, poți câștiga din publicitate prin afișare de produse sau bannere. Pașii pentru crearea unui site sunt: găsirea unui domeniu adecvat,  cumpărarea lui, găzduirea sitului la o firma de webhosting, apoi efectiv crearea lui prin instalarea unui script, CMS, sau crearea paginilor web în php sau html.

Cuvinte cheie: site, domeniu, gazduire, publicitate, wordpress, CMS.

Realizarea unui site web implică foarte multe lucruri, cum ar fi o documentare adecvată, răbdare, perseverență și multă muncă în scopul actualizării și întreținerii lui.

„De ce aș avea nevoie de un site web ?” Mi se pune des  aceasta întrebare.

Ei bine, nu trebuie plecat de la ideea că în ziua de azi așa este la modă, ci scopul crearii lui este de a deveni un instrument util în dezvoltarea afacerii pe care o ai. O altă perspectivă este aceea că, situl poate deveni o sursa de bani câștigati prin publicitate contextuală, asta dacă generează mult trafic de calitate.

Un website poate fi monetizat în multe feluri: prin afișarea de bannere ale unor firme, care sunt dispuse să-ți plătească o sumă de bani, prin afișare de produse și câștigarea unui anumit comision din vânzarea lor(marketingul afiliat), dar cel mai cunoscut mijloc de a câștiga bani este afișarea reclamelor livrate de Google Adsense, cunoscut în întreaga lume prin profesionalismul si eficiența lui.

Deși implică anumite costuri, etapa de creare a site-ului nu trebuie privită nicidecum ca o cheltuială, ci că o investiție, pentru că un site web corect realizat și actualizat aduce multe beneficii în timp. În continuare, vă voi prezenta pașii de realizare a unui site și ce implică întreținerea lui.

În primul rând trebuie ales numele domeniului pe care dorim să-l înregistrăm. Pentru aceasta, este bine să alegem un nume scurt, care să conțină măcar un cuvânt care are legătura cu scopul crearii lui. De exemplu, pentru  un site care își propune să afișeze oferte de cazare putem alege numele cazareieftina.com sau cazarepelitoral.net. Sunt doar niste simple exemple, în realitate trebuie sa verificăm dacă aceste domenii nu sunt înregistrate de alte persoane.

Multe firme de găzduire web din Romania sau strainătate oferă posibilități de a înregistra și apoi găzdui un domeniu. Aici putem verifica dacă domeniile pot fi înregistrate, pur si simplu scriind în caseta de căutare și urmărind rezultatele căutarii, care indică domeniile deja înregistrate și pe cele libere.

 

Domeniile pot avea diferite extensii, cum ar fi  .ro, .net, .com, org, .info la care însă prețurile variază. Pentru un domeniu pe .com sau  .net de exemplu, prețul ar fi in jur de 10 euro pe an. Atenție însă, domeniul trebuie reînnoit anul următor !

Printre cele mai cunoscute firme de găzduire web și înregistrare domenii din lume sunt godaddy.com , name.com, hostgator.com .

După ce domeniul a fost achiziționat, trebuie făcut următorul pas și anume găzduirea sitului la o firmă de găzduire web de încredere din Romania sau  străinatate. Odată găsită, trebuie adăugat domeniul la ADDON DOMAINS, în panoul de control al găzduirii tale. De asemenea trebuie schimbate nameserverele domeniului cu cele ale găzduirii, asta în cazul în care aceasta diferă de firma de la care ai înregistrat domeniul. Aceste mici, dar importante detalii trebuie clarificate cu echipa tehnică de suport a găzduirii alese, care te poate ajuta în configurarea sitului.

Cu aceste lucruri realizate, ne putem gândi la implementarea sitului și la modul în care îl vom crea.

Dacă pentru niște programatori web experimentați crearea paginilor web in HTML sau PHP nu ar trebuie să fie o problemă, pentru cei care nu dețin astfel de cunoștinte de programare si design apar semne de întrebare cu privire la acest  aspect. Însa, in ziua de azi au apărut destule oportunități  și pentru această categorie.

WordPress este platforma cea mai cunoscută fiindcă oferă cele mai multe avantaje și opțiuni gratuit. Panoul de control este unul foarte modern și are o interfață prietenoasă cu utilizatorul. Cei care cred ca WordPress este destinat numai pentru a crea un blog se înșeală amarnic. Noile versiuni de WordPress, 4.0+  îți oferă un control excelent asupra website-ului. Pe lânga faptul ca poate fi utilizat pentru toate domenile de activitate, există diferite teme gratis pe care le poți utiliza și modifica.

În zilele de azi tendința este de a îmbina într-un mod armonios un blog si un website de tip HTML/CSS, rezultând astfel un produs complet care să ofere o maximă atracție pentru vizitatori.

La WordPress, cei mai mulți useri au apreciat numărul de teme din care pot alege și pluginurile pe care le oferă, capabile de funcții complexe, cum ar fi crearea unor magazine online sau a unei platforme educaționale.

Instalarea Wordpress se face foarte simplu, din panoul de administrare a găzduirii, dacă aceasta dispune de opțiunea Fantastico și din câteva clicuri, totul este gata. Un alt mod de instalare este descărcarea platformei de pe situl oficial, care este gratis și încărcarea fișierelor de către un client ftp (ex. Filezilla), pe serverul unde avem găzduirea.

Trebuie configurat doar fișierul config.php cu numele bazei de date si utilizatorul însoțite de parola si instalarea decurge facil.  Apoi, în panoul de control al administratorului poți adauga teme, pluginuri și configura situl fără a deține cunoștinte avansate de programare web. În Wordpress totul se poate controla în modul vizual.

Joomla este al doilea dintre (Content Management System) CMS-urile folosite pentru crearea unui site, primul fiind WordPress.

CMS-ul Joomla este o platformă complexă cu foarte multe teme şi plugin-uri care se pot adăuga, în mod similar cu cele de la WordPress. Și în acest caz nu sunt necesare cunostinţe de programare; după instalarea platformei de pe site-ul oficial (joomla.org), vă puteţi acomoda cu modul de administrare într-o zi, două.

Dacă doriţi un site de mari dimensiuni, ieftin şi rapid, apelaţi la această platformă; JOOMLA, care vă  permite să administraţi şi să creaţi pagini web dinamice într-un website.

Joomla este un CMS foarte bun şi uşor de utilizat în comparaţie cu alte aplicaţii de acest tip, pentru a-l folosi nefiind necesare cunoştinţe de programare avansate. Totuși nu ar fi rău să învățati câte ceva din HTML sau PHP, însă nu este obligatoriu.

Drupal este un pachet de software gratuit, ce permite unui individ sau unei comunități de utilizatori  sa publice cu ușurință, să gestioneze și să  organizeze o varietate largă de conținut pe un site web. Zeci de mii de oameni si organizații folosesc Drupal pentru a lansa diferite site-uri web.

Ce argumente prezinta acest CMS?

-este uşor de instalat şi configurat;

-administrarea conţinutului este uşor de realizat - începe totuşi cu un tutorial simplu pentru a înţelege cum funcționează Drupal; după o oră-două, esti gata să adaugi sute de pagini, poze, fişiere, comentarii la articole. E mai bine decât sa te înscrii la cursuri de HTML şi PHP, nu?

-editarea conţinutului e cât se poate de facilă dacă se foloseşte un editor HTML.

-oferă foarte multe funcționalităţi: poţi avea pe site câmp de căutare integrat în site, blog, articole sortate pe categorii, opţiunea de autentificare a utilizatorilor pe site, meniu, logo, zone pentru noutăţi, anunţuri sau ultimele articole publicate, RSS feed etc.

-este flexibil: poţi folosi Drupal pentru a crea un forum, un blog, un site tip wiki, un site de prezentare sau unul pentru o comunitate de utilizatori.

-este o soluţie foarte bună pentru site-urile cu utilizatori şi comunităţi.

Indiferent de platforma aleasă, dupa finalizarea sitului, următorul pas ce trebuie făcut este optimizarea lui din punct de vedere SEO, pentru a putea fi vizibil în motoarele de căutare.

Bibliografie:

Wordpress.com

Joomla.com

Drupal.com

 

Revista cu ISSN

Cititi ascultand

CITIŢI ASCULTÂND   Şandor Călin Ionel, prof. limba engleză Lic. Teologic Penticostal + Col. Tehnic „Aurel Vlaicu” Baia Mare   Cărţile în general sunt prezente în viaţa fiecăruia la un moment sau altul. Cărţile audio...

Read more

Metode si tehnici de evaluare in invatam…

METODE ŞI TEHNICI DE EVALUARE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PRIMAR   Prof. înv. primar Doamna Nicoleta-Ionela, Clasa pregătitoare C Step by step, Şcoala Gimnazială „Diaconu Coresi” Fieni  Prof. înv. Primar Istrate Elena, Clasa pregătitoare C...

Read more

Tema iubirii si motivul cuplului in roma…

Tema iubirii si motivul cuplului in romanul Maitreyi

TEMA IUBIRII ȘI MOTIVUL CUPLULUI ÎN ROMANUL MAITREYI (Exemplu de proiectare a activității didactice) Marincaș Marinela Adriana, profesor Liceul de Arte ,,Regina Maria”...

Read more

Planificare model pentru pregatire sport…

Planificare model pentru pregatire sportive practica invatamant gimnazial   Incepand cu anul scolar 2011-2012, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a oferit pentru prima data tuturor cadrelor didactice modele de planificari calendaristice....

Read more

Despre terapia prin joc si eficienta ace…

DESPRE TERAPIA PRIN JOC ŞI EFICIENŢA ACESTEIA ÎN OBŢINEREA UNOR COMPORTAMENTE DEZIRABILE LA COPII   Profesor psihopedagog Ştefănescu Adreana Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională ”Speranţa” Timişoara, judeţul Timiş   Acest articol evidenţiază tehnici eficiente...

Read more

Importanta educatiei fizice scolare si r…

IMPORTANȚA EDUCAȚIEI FIZICE ȘCOLARE ȘI ROLUL PROFESORULUI ÎN DEFINIREA MODELULUI ABSOLVENTULUI DE LICEU   Prof. Curticăpean  Aurelian Liceul Tehnologic "Dr. Ioan Șenchea" Făgăraș   Educaţia fizică este „singura disciplină din programa şcolară care urmăreşte pregătirea...

Read more

Spune NU drogurilor - tipuri de droguri …

Spune NU drogurilor - tipuri de droguri - hasis, marihuana

1.     Haşişul şi marihuana   Droguri din această categorie de substanţe:  Cannabis-ul este denumirea generică pentru produsele vegetale obţinute din cânepa de cultură (cannabis sativa) plantă ce conţine substanţe halucinogene (compusul psihoactiv...

Read more

Pagina de invatatura catre liderul de ma…

  PAGINĂ DE ÎNVĂŢĂTURĂ . . . CĂTRE LIDERUL DE MÂINE Prof. Bentz Teodora Col. Nat. “Al. I. Cuza “ Focșani Grupul de elevi ar putea fi definit, cât se...

Read more