POVESTEA SFANTULUI NICOLAE |
Marţi, 08 Decembrie 2009 19:27 |
POVESTEA SFÂNTULUI NICOLAE
Prof. LAURA HERMAN
Şcoala cu clasele I-VIII “Nicolae Iorga” Baia Mare
Este iarnã. Afarã este ger, dar copiilor nu le pasã. În cãsutã este cald si bine, patul este pregãtit pentru culcare, iar ghetutele asteaptã cuminti dupã usã. Este vremea când Mos Nicolae vine la geamuri si vede toti copiii care dorm si sunt cuminti. Atunci, Mosul lasã în ghetute daruri de tot felul, turtã dulce, jucãrii si tot ce-si mai doresc copilasii cei cuminti.
Se spune cã ar fi frate cu Mos Crãciun, dar, spre deosebire de acesta, Mosul Nicolae nu se aratã niciodatã si nimeni nu l-a vazut.
Iar povestea darurilor puse în ghetute vine de demult si ne aminteste povestea adevaratã si plinã de tristete si durere a celor trei fete sãrmane.
Casa în care traiau cele trei surori harnice si credincioase era mai mult decât saracã. Tatãl planuia sã-si vândã fetele pentru a scapa de blestemul sãrãciei. Lacrimile si plansul fetelor nu l-a înduplecat pe tatãl cu inima de piatrã.
Sfântul Nicolae a aflat de suferinta fetelor si a strecorat tiptil în odaia
acestora trei pungi cu bani de aur, care sã alunge sãrãcia si sã aducã liniste si bunãstare celor trei fete harnice si cuminti. Una din pungile cu bani s-ar fi oprit într-o gheata pusã la uscat lângã sobã. De atunci vine obiceiul de a lasã ghetutele la usã sau lângã sobã pentru daruri în seara de Mos Nicolae.
În schimbul darurilor, copiii trebuie sã fie cuminti, sã se roage, sã-si iubeascã pãrintii si sã fie milosi asa cum este Sfântul Nicolae, care îi mângãie si îi ajutã pe cei necajiti.
Nuiaua simbolizeazã toiagul Sfântului Ierarh Nicolae. Copiii care primesc în ghetute o nuielusã îsi vor aduce aminte cã au gresit si se vor îndrepta. Pãrintii nu pun nuiaua pe pielea celor neastâmpãrati, ci o atârnã în cui si doar o aratã cu degetul, pentru a-i potoli pe cei nãzdrãvani.
Se zice cã Mosul Nicolae este un bãtrân cu barbã albã ca de omãt. ªi poate Mosul sã aducã ninsoarea bunã pentru sãniutã, doar scuturându-si barba albã. ªi atunci mii de stelute argintii cad pe pãmânt acoperindu-l cu o plapumã albã si curatã.
În astã searã, Mosul Nicolae va trece si pe aici cu un cal alb si doi saci, unul cu daruri si altul cu nuieluse. Dar voi, copii, ati fost cuminti?
Text adaptat dupã ,,Sfantul Nicolae – cel care lumineazã începutul lui Decembrie”, Autori: Gabriela Barbu, Mihaela Alexandru, Iuliana Rosioru, Editura Callas Print Mangalia, 2006.
SÃ VÃ FIE SUFLETUL CURAT CA NEAUA ªI GHETUtELE COPIILOR ÎNCÃRCATE DE DARURI!
Articole asemanatoare mai vechi:
|
Ultima actualizare în Vineri, 26 Martie 2010 18:55 |
|
ORDIN privind organizarea şi desfăşurarea admiterii
în învăţământul liceal de stat,
pentru anul şcolar 2012-2013
În conformitate cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011, În conformitate cu prevederile ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului... Read more
Ministerul Educaţiei premiază olimpicii români
Ministerul Educaţiei premiază olimpicii români medaliaţi la concursurile şcolare internaţionale (miercuri, 14 noiembrie, Palatul Victoria, ora 13.30).
Read more
CALOIANUL – FAPT ŞI ACT FOLCLORIC
Prof. Iorga Violeta
Şcoala 16 ,,Nicolae Bãlcescu”, Galati
Ca majoritatea textelor populare, Caloianul trebuie interpretat din dublã perspectivã: ca act si fapt folcloric. Textul... Read more
STANDARDE PROFESIONALE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT
Prof. Achim Maria
Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalau
MOTTO:
„Nu-i ÎNVEŢI pe copii
nici ceea ce ŞTII,
nici ceea ce VREI
ci ceea ce EŞTI.”
Prin natura umană, ne dorim... Read more
Situaţia implementării clasei pregătitoare
pentru anul şcolar 2012-2013
Pentru anul şcolar 2012 - 2013 s-au înscris 127.665 de elevi pentru clasa pregătitoare şi 171.885 de elevi pentru clasa I.
Prin hotărârea de... Read more
Tabel personal didactic promovaţi la examenele pentru obţinerea gradului didactic I
Vezi tabel nominal cuprinzând personalul didactic care a promovat examenele pentru obţinerea gradului didactic II, anexa 4 la ordin nr. 3129... Read more

METODE DE PREDARE ACTIV-PARTICIPATIVE
METODA PROIECTULUI, SITE-URI WIKI
Leonte Anca
Colegiul Tehnic Buzău
Se vorbeşte tot mai mult în ultimii ani despre un învăţământ centrat pe elev, dar întrebarea este: cum anume învaţă elevii... Read more
PROIECTE EDUCATIVE INTERNE
INFORMARE SINTETICĂ
1. DIFERENŢIERI TERMINOLOGICE
Proiect educativ intern = orice proiect/activitate în domeniul nonformal (extracurricular, extraşcolar), iniţiat şi desfăşurat de către unitatea de învăţământ şi care să vizeze una sau... Read more
CARACTERISTICILE INTELECTUALE ALE PREŞCOLARILOR
Educator Stan Luminiţa-Simona
Grădiniţa cu program normal Bălăbăneşti, Galaţi
Intelectul, formaţiune psihică deosebit de complexă, cuprinde procese şi activităţi psihice variate şi dificile precum: gândire, memorie, limbaj, imaginaţie, atenţie…
Fotografia, sumar de viata!
Istoria omenirii, fie recenta sau antica, nu a fost foarte bine ilustrata deoarece aparatele foto au aparut de foarte putin timp, ceva peste 100 de ani. Unii ar…
UTILIZAREA DERIVATELOR PENTRU
MAXIMIZAREA PROFITULUI
Profesor Bucurenciu Simona
Liceul Tehnologic „Ghoerghe Miron Costin”, Constanța
Producția unei firme poate fi privită ca o funcție, iar dacă realizăm această abstractizare, putem aplica diverse operații acestei funcții,…
INTEGRAREA COPIILOR CU CERINȚE SPECIALE EDUCATIVE ÎN ȘCOALA DE MASĂ
Prof.Brătilă Cristina-Zonica
C.S.E.I. ,,Elena Doamna, Focșani”, județul Vrancea
Tendinţa crescândă de integrare şcolară în unităţile obişnuite… TEMPERAMENT
Temperamentul constituie latura dinamico-energetică a personalităţii. Dinamică, deoarece ne furnizează informaţii cu privire la cât de iute sau lentă, mobila sau rigidă, este conduita individului. Energetică, pentru ca ne arată… MARI MATEMATICIENI AI ANTICHITĂŢII
Prof. Popp Loredana
Şcoala cu clasele I-VIII SINANDREI
Euclid din Alexandria
Euclid din Alexandria originar din Damasc(ca. 325 î. Hr, 265 î. Hr) a fost un matematician grec care a… EDUCATIA TEHNOLOGICA SI PROFESIONALA
Conceptul de educatie profesionala
Problema formarii si educarii profesionale este de mare actualitate in conditiile societatii moderne. Tanarul trebuie sa fie pregatit nu pentru a face fata numai… DE CE ȘI CUM SĂ CULTIVĂM GUSTUL PENTRU CITIT
LA COPII ȘI ADOLESCENȚI?
Soroiu Crina, profesor învățământ primar,
Școala Gimnazială George Călinescu, Iași
Articolul își propune să supună atenției un aspect de o deosebită… Călătorie prin lumea-ntreagă
Fiind la Constantine, în a doua perioadă de lucru în Algeria, Luciana Stănilă face o excursie în Egipt. Fascinată de miturile faraonilor, dornică să viziteze Egiptul cu vestita…
|