Choose your screen resolution: Auto adjust 800x600 1024x768


Profesorii prezenti pe internet cu ajutorul lui Google sites
Scris de mihaiela lazar   
Vineri, 08 Aprilie 2016 16:46

PROFESORII PREZENȚI PE INTERNET CU AJUTORUL LUI GOOGLE SITES

Profesor Bușcă Laura

Liceul Tehnologic “Lazăr Edeleanu”, Năvodari

Rezumat: Acest articol prezintă modul de realizare a unui site web cu ajutorul serviciului Google Sites, precum și importanța utilizării sale în activitatea pe care o desfășoară profesorii la clasă.

Cuvinte cheie: google sites, profesori, diriginți

Profesorii, profesorii-diriginți dispun de un instrument puternic în atingerea cu succes a obiectivelor pe care și le propun în cadrul orelor de curs. Acest instrument se numește Google Sites. El permite cadrelor didactice de diferite specialități, să faciliteze accesul la informații pentru elevii lor.

Google Sites este un serviciu gratuit care permite creare de site-uri, fără a cunoaște limbajele HTLM, JavaScript sau PHP de exemplu. Utilizarea sa este ușoară, iar site-urile realizate cu el sunt complexe.

Adresa sa este https://sites.google.com/. Este necesar un cont de Google Mail pentru a-l putea utiliza.

În fereastra care apare există butonul Create (Creați) care permite utilizatorului să realizeze un site. Cu același cont pot fi realizate mai multe site-uri personale, cu nume diferite. Cu ajutorul butonului My Sites (Site-urile mele) utilizatorul vede toate site-urile sale, având link-uri către acestea. Cu ajutorul butonului Deleted Sites (Site-uri șterse) utilizatorul vede toate site-urile sale pe care le-a șters. El are posibilitatea să restabilească site-ul (dacă nu au trecut mai mult de 30 de zile de când a fost șters) cu ajutorul butonului Restore Site (Restabiliți site-ul) sau să îl ștergă definitiv cu ajutorul butonului Delete Permanently (Ștergeți definitiv).

După crearea site-ului, apare pagina principală a acestuia. În partea superioară a ferestrei deschide se găsesc butoanele: Edit page (Editați pagina), Create page (Creați o pagină), More actions (Mai multe acțiuni) și Share (Distribuiți).

Butonul Edit page (Editați pagina) permite utilizatorului să editeze pagina curentă a site-ului.

Pagina conține următoarele meniuri: Insert (Inserați), Format (Format), Table (Tabel), Layout (Aspect) și Help (Ajutor). Meniul Insert (Inserați) conține opțiuni pentru inserarea în pagină a unor entități cum ar fi: imagini, link-uri, formulare, dosare din Google Drive (cu fișiere cu tot), calendare, adresa URL a unui videoclip de pe YouTube etc. Cu ajutorul meniului Format (Format) utilizatorul poate formata și alinia textul din pagină. Lucrul cu tabele se realizează cu ajutorul opțiunilor din meniul Table (Tabel).

Pe lângă informațiile introduse în pagină utilizatorul stabilește și titlul paginii respective, în zona corespunzătoare.

În colțul din dreapta ferestrei se găsesc butoanele Save (Salvați) și Cancel (Anulați), care permit fie salvarea, fie anularea operațiilor realizate în cadrul paginii.

Butonul More actions (Mai multe acțiuni) permite efectuarea de diferite operații asupra paginii curente cum ar fi: printarea, copierea, ștergerea (dar nu a paginii principale), salvarea ca șablon pentru pagină, gestionarea site-ului, editarea site-ului etc.

Dacă dorim să ștergem un site, utilizăm butonul More actions (Mai multe acțiuni), selectăm opțiunea Manage site (Gestionați site-ul) și apăsăm butonul Delete this Site (Ștergeți acest site).

Butonul Share (Distribuiți) permite utilizatorului să stabilească modul de acces la site. Site-ul poate fi găsit și vizualizat de toți utilizatorii de pe Internet, dacă alegem varianta Public on the web (Public pe web). Site-ul poate fi vizualizat doar de cei care au primit link-ul acestuia, dacă alegem varianta Anyone with the link (Oricine are linkul). Există posibilitatea ca anumite persoane să poată vizualiza sau edita site-ul. Pentru aceasta utilizăm butonul Can edit (Poate edita).

Opțiunea Page Settings (Setările paginii) din More actions (Mai multe acțiuni) dă utilizatorului posibilitatea să afișeze comentarii și să atașeze fișiere la pagina curentă (dar nu la pagina principală).

Cele trei acțiuni de bază ale procesului de învățământ, predarea, învățarea și evaluarea sunt ușurate cu ajutorul lui Google Sites.

Bibliografie

  1. https://sites.google.com/site/mflynchsites/ Accesat 24 martie, 2016

  2. https://theingots.org/community/index.php/?q=how_to_build_website_using_Google_sites/#topic Accesat 24 martie, 2016

  3. https://ie2.wikispaces.com/google+sites Accesat 24 martie, 2016

  4. http://pc-config.info/cum-ne-putem-face-un-site-gratuit-cu-hosting-gratuit/ Accesat 24 martie, 2016

  5. http://www.googlesitestraining.com/ Accesat 24 martie, 2016

 

Revista cu ISSN

Prevenirea esecului scolar

PREVENIREA EŞECULUI ŞCOLAR   Prof. Comănescu Marghioala Colegiul Agricol ,,Dr. C. Angelescu’’ Buzău   Una dintre marile primejdii ale învăţământului constă în resemnarea profesorilor în ceea ce priveşte rezultatele instruirii, deoarece îmbunătăţirea calităţii pregătirii elevilor...

Read more

Metodologie de organizare si desfasurare…

Metodologie de organizare si desfasurare a probelor specifice sustinute de elevii sectiilor bilingve francofone in vederea obtinerii mentiunii speciale "sectie bilingva francofona" pe diploma de bacalaureat   Afla Metodologia din 10 septembrie...

Read more

Modificari la promovarea examenelor de g…

Modificări la promovarea examenelor de grad didactic   Ministerul Educaţiei a modificat metodologia privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar. Vezi despre ce modificări este vorba în ceea ce priveşte susţinerea...

Read more

Metodologie privind promovarea a 2 ani d…

Metodologia privind promovarea a 2 ani de studii intr-un an scolar reglementeaza accelerarea promovarii elevilor din invatamantul preuniversitar, forma de invatamant cu frecventa, capabili de performante scolare exceptionale.  

Read more

Modalitati de dezvoltare a gustului pent…

MODALITĂŢI DE DEZVOLTARE A GUSTULUI PENTRU LECTURĂ Băcanu Mariana Profesor învățământ primar Colegiul Național ,,Ana Aslan” Brăila Lectura...

Read more

Pedagog de scoala noua

  PEDAGOG DE ȘCOALĂ…NOUĂ Prof. Bentz Teodora Col. Nat. “Al. I. Cuza “ Focșani Motto: "A fi profesor înseamnă nu doar a poseda cunoştinţele de specialitate, ci de a avea capacitatea de...

Read more

Corpul national de experti in management…

Corpul national de experti in management educational sesiunea 2012 seria 3     Se organizeaza si cea de-a treia serie din sesiunea 2012 pentru concursul de selectie a cadrelor didactice pentru constituirea Corpului...

Read more

Modalitati de integrare a optionalului e…

MODALITĂȚI DE INTEGRARE A OPȚIONALULUI EDUCAȚIE PENTRU SĂNĂTATE ÎN CADRUL ORELOR DE BIOLOGIE Prof. Cosma Camelia Liceul de Artă “Ioan Sima” Zalău Educaţia şcolară urmăreşte prin întregul ei proces anumite finalităţi,...

Read more